Het besluit Bedrijfshulpverlening Arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers om de bedrijfshulpverlening te organiseren. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf en aan de hand van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) dienen een aantal werknemers als bedrijfshulpverlener (BHV-er) te worden aangesteld. Daarbij is het belangrijk dat bedrijfshulpverleners jaarlijks hun kennis en vaardigheden opfrissen door het volgen van de opleiding Bedrijfshulpverlener Herhaling.
Personen die de functie van bedrijfshulpverlener binnen hun organisatie gaan vervullen of al in het bezit zijn van een geldig certificaat Bedrijfshulpverlener en zich opnieuw willen certificeren.
Na afloop wordt een examen afgenomen door de docent. Bij voldoende beoordeling ontvangen deelnemers het certificaat Bedrijfshulpverlener. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 1 jaar.
Deelnemers leren om de taak van hulpverleningsdiensten (brandweer, ambulance) over te nemen tot het moment dat deze aanwezig zijn. Bedrijfshulpverleners moeten in de tijd tussen het alarm en de aankomst van de hulpverleningsdiensten een beginnende brand bestrijden, zo nodig het gebouw ontruimen, gewonden verzorgen, communiceren en samenwerken met de hulpverleningsdiensten.